Ecigg – vad är det?

ecigg-aEn e-cigarett är en cigarett som man röker, såsom det låter. Skillnaden mellan en e-cigarett och en ”vanlig” traditionell cigarett är att el-cigaretten utlöser ånga. Vanliga cigaretter utlöser skadlig rök. Något som alla e-cigaretter har gemensamt är att de består av en vätskebehållare, som innehåller en olja med smak, denna olja kallas för e-juice. Den innehåller även en förbrännare som skapar och utlöser värme och ett batteri. Värmen som förbrännaren utlöser omförvandlar vätskan till den ånga rökaren andas in istället för vanlig rök. Du får välja mellan att fylla e-cigaretten med nikotinfri eller nikotinhaltig e-juice.

Ångan som e-cigaretten utlöser har en smak, men är luktfri. Det finns på marknaden flera olika smaker att välja mellan, och en vanlig tumregel är att de allra flesta inte besitter någon lukt överhuvudtaget. Det finns någon enstaka smak – till exempel vanilj – som doftar när den blossas ut. Den försvinner dock inom ett kort ögonblick.

Det som är så finurligt med elektriska cigaretter är att man får samma upplevelse som vid rökning av en traditionell cigarett – och utan att besvära eventuella icke-rökare. Det går att röka en e-cigarett till exempel i bilen, utan att den märks i luften. Fingrarna luktar inte illa efteråt och du behöver inte oroa dig för en eventuell brandrisk, för en sådan finns inte. E-cigaretter lämnar inga spår efter sig, varken på kläder, hår eller fingrar. Inte heller finns det risk för att få gula tänder eller missfärgningar.

E – cigaretter är optimala för den som har en önskan om att sluta med sin traditionella rökning, för de är inte lika giftiga. De ska också smaka bättre än vanliga cigaretter, så de kan konsumeras endast för den tillfredsställande smaken.

Att ”vejpa” innebär att använda sig av en ecigg. Ordet härstammar från engelskans ”vape” vilket betyder att man andas in ångor. Vejpa räknas som ett officiellt ord i det svenska språket ända sedan 2015.